Βρέθηκε και αντιμετωπίστηκε ένα bug σε layer 2 του Ethereum από το οποίο τύπωνες άπειρα νομίσματα

Ο μηχανικός λογισμικού Jay Freeman, πριν λίγες ημέρες, ανακάλυψε ένα κρίσιμο σφάλμα στο Optimism, μια δεύτερου επιπέδου εφαρμογή (layer 2) για το Ethereum, που θα επέτρεπε σε έναν εισβολέα να δημιουργήσει απεριόριστη ποσότητα νομισμάτων.

Ο Freeman δεν εκμεταλλεύτηκε αυτό που είχε βρει για να προκαλέσει πρόβλημα. Προτίμησε να αναφέρει το θέμα στην ομάδα προγραμματιστών της Optimism, η οποία του έδωσε αμοιβή 2 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο Twitter, oι άνθρωποι της Optimism κινήθηκαν άμεσα για να διορθώσουν το σφάλμα στους κόμβους και την υποδομή τους, το οποίο πλέον έχει επιδιορθωθεί πλήρως.

Από ό,τι ισχυρίζεται ο Freeman, το σφάλμα ανακαλύφθηκε σε μια ακραία αλλά κρίσιμη όπως αποδείχτηκε λεπτομέρεια.

Η αμοιβή που έδωσε η Optimism δεν αποτελεί κάποια πρωτότυπη τακτική. Πολλές εφαρμογές επιβραβεύουν με σημαντικά χρηματικά έπαθλα όποιον ανακαλύψει κάποια «τρύπα» στο σύστημά τους και την αποκαλύψει. Με αυτόν τον τρόπο θωρακίζουν τα συστήματα ασφαλείας.

Ο Freeman είναι γνωστός στο Διαδίκτυο ως «saurik» για τη δουλειά του στο Cydia, ένα εναλλακτικό App store για σπασμένες (jailbroken) συσκευές iOS, μιας που το αυθεντικό App store της Apple δεν λειτουργεί σε αυτές τις συσκευές.

Το Optimism είναι ένα πρωτόκολλο πληρωμής nano. Επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν μικρές ποσότητες κρυπτονομισμάτων με μειωμένο κόστος συναλλαγών. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα σύστημα πληρωμών που λειτουργεί ως οικοσύστημα πάνω από ένα άλλο σύστημα πληρωμών. Οι χρήστες κλειδώνουν πρώτα τα Ether τους μέσα σε ένα έξυπνο συμβόλαιο ως εγγύηση, τα οποία διπλασιάζονται με τη μορφή IOUs. Αυτά τα νομίσματα μπορούν στη συνέχεια να διεκπεραιώνονται ταχύτερα και φθηνότερα σε σύγκριση με τις συναλλαγές επί της αλυσίδας.

Τέτοιου τύπου εφαρμογές είναι σημαντικές, καθώς απελευθερώνουν τις δυνατότητες του Ethereum.

Προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της επεκτασιμότητάς του, που το καθιστά πιο αργό και πιο ακριβό. Κάτι που ευνοεί ανταγωνιστικά δίκτυα όπως των Solana, Polkadot, Terra, Cardano κ.λπ. Είναι τόσο σημαντικές που ο ίδιος ο Vitalik Buterin, ο ιδρυτής του Ethereum, έχει χαρακτηρίσει το 2022 ως το έτος που θα αναδειχθούν οι Layer 2 εφαρμογές.

Το διάγραμμα του Ethereum

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, η αισιοδοξία έχει επανέλθει το τελευταίο 24ωρο.

Προχθές η τιμή του Ethereum υποχώρησε προσωρινά κάτω από την μπλε γραμμή ανοδικής τάσης, χωρίς όμως να κινηθεί έντονα προς τα κάτω. Και αυτό γιατί λειτούργησε ως ισχυρή στήριξη η πορτοκαλί οριζόντια γραμμή στο επίπεδο των 2.820 δολαρίων.

Η επάνοδος της τιμής πάνω από την μπλε γραμμή σηματοδοτεί τη μετατροπή της τάσης ξανά σε ανοδική. Αν δεν διακοπεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία ή οποιαδήποτε άλλη αφορμή, η επόμενη σημαντική αντίσταση όπου θα βρει εμπόδιο βρίσκεται στις 3.600 δολάρια.

Ένας επιπλέον λόγος αισιοδοξίας είναι πως το Hash Rate του Ethereum βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, όπως βλέπουμε από τα δεδομένα της εταιρείας ερευνών Glassnode. Κάτι που σημαίνει πως το δίκτυο είναι πιο ασφαλές από ποτέ. 

Άλλο ένα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως ο αριθμός των διευθύνσεων που κατέχουν τουλάχιστον 0,1 Ethereum βρίσκεται και αυτός σε νέο ιστορικό υψηλό. Με βάση αυτό το στατιστικό δεδομένο, είναι λογικό να υποθέσουμε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να έχουν στην κατοχή τους έστω και μια μικρή ποσότητα Ethereum.

Πηγή : euro2day.gr

Share via
Copy link
Powered by Social Snap