Παιδική βιβλιοθήκη τα συσσίτια της Σπλάντζιας – Έκκληση για προσφορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού

Κοντά στα παιδιά και τις καθημερινές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές τους ανάγκες βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια η παιδική βιβλιοθήκη του Συλλόγου “Φιλόπτωχοι Αδερφοί – Φιλόπτωχο Συσσίτιο Σπλάντζιας” που στεγάζεται επί της οδού Καλλινίκου Σαρπάκη στην παλιά πόλη. Η λειτουργία της δομής μπορεί να έχει ανασταλεί προσωρινά λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, ωστόσο, οι άνθρωποί της εργάζονται ήδη για την επόμενη ημέρα όταν η βιβλιοθήκη θα ανοίξει ξανά.

«Εδώ και πολλούς μήνες η βιβλιοθήκη είναι κλειστή λόγω της πανδημίας», εξήγησε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, η υπεύθυνη του χώρου Ελένη Κουργιαντάκη και συμπληρώνει ότι πριν την παύση των δραστηριοτήτων επισκέπτονταν τον χώρο περίπου 25 παιδιά – έως 15 χρονών – σε καθημερινή βάση.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο τα παιδιά μαθαίνουν βασικές αρχές της πληροφορικής, διαβάζουν εργασίες που μπορεί να έχουν στο σχολείο και παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια. Παράλληλα, στον ημιώροφο της αίθουσας υπάρχουν υλικά κατασκευών, όπου κάνουν χειροτεχνίες, ζωγραφική κ.ά.
Ολες οι δραστηριότητες προσφέρονται δωρεάν από εθελοντές, ενώ ανάλογα με τη διαθεσιμότητα το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με θεατρικό παιχνίδι, χορό κ.λπ.
«Τα παιδιά περνάνε όμορφα και δημιουργικά την ώρα τους, διαβάζοντας κάποιο βιβλίο, κάνοντας κατασκευές ή μελετώντας μαζί με εθελοντές τα μαθήματά τους, ειδικά, για παράδειγμα, κάποια παιδιά μεταναστών που έχουν πολύ ανάγκη στήριξης. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι κάποια παιδιά, που μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα στο σπίτι τους για να έχουν υπολογιστή, εδώ μπορούν να μάθουν βασικά πράγματα όπως να γράφουν ένα κείμενο, να το αποθηκεύουν κ.λπ.», σημείωσε η συνομιλήτριά μας.

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ
Ως μια δομή που βασίζεται στην εθελοντική προσφορά πολιτών το “κλειδί” για τη λειτουργία του είναι η διαθεσιμότητα ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν τον χρόνο και τις δεξιότητές τους για να βοηθήσουν τα παιδιά. «Λόγω του ό,τι τα παιδιά που έρχονται – όταν λειτουργούσαμε – είναι πολλά έχουμε ανάγκη από ανθρώπους. Ανθρώπους που μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί, εικαστικοί, ερασιτέχνες ηθοποιοί κ.λπ. ή μπορεί και να μην είναι κάτι από αυτά, αλλά απλώς να έχουν διάθεση να δουλέψουν με τα παιδιά, προσφέροντας 2 ώρες το απόγευμα», τόνισε η κα Κουργιαντάκη και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα, οι ανάγκες της παιδικής βιβλιοθήκης έχουν να κάνουν με αναλώσιμα είδη κατασκευών (χαρτί, κόλλες, σιλικόνη κ.λπ.) καθώς και υπολογιστές ή και σκέτες οθόνες: «Δυστυχώς ο εξοπλισμός που έχουμε από ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι απαρχαιωμένος. Έχουμε πολύ ανάγκη από λάπ-τοπ ή και σκέτες οθόνες».
Συγχρόνως η βιβλιοθήκη είναι πάντα ανοιχτή σε προσφορές βιβλίων (παραμύθια, παιδικής – εφηβικής λογοτεχνίας κ.ά.) που εμπλουτίζουν τους τόμους που υπάρχουν ήδη και τους οποίους τα παιδιά μπορούν και δανείζονται.
Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει με την παιδική βιβλιοθήκη των Συσσιτίων της Σπλάντζιας προκειμένου να δηλώσει διαθεσιμότητα για όταν θα επαναλειτουργήσει η δομή ή για να προσφέρει εξοπλισμό, βιβλία κ.λπ. μπορεί να επικοινωνήσει τηλέφωνο: 28210-40963.

200 μερίδες φαγητό καθημερινά

Η παιδική βιβλιοθήκη αποτελεί μια δομή του Συλλόγου “Φιλόπτωχοι Αδερφοί – Φιλόπτωχο Συσσίτιο Σπλάντζιας”, ο οποίος ιδρύθηκε το 1963 κι από τότε έως σήμερα στηρίζει κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού προσφέροντας φαγητό, όπως και ιατρικές υπηρεσίες μέσα από το κοινωνικό οδοντιατρείο που διατηρεί. Μέλη του παραρτήματος Χανίων του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (ΣΕΚ) συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο με ανθρώπους των συσσιτίων όπου ενημερώθηκαν για το έργο που προσφέρει ο Σύλλογος αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Οπως ανέφερε το μέλος του Συλλόγου των Συσσιτίων της Σπλάντζιας Μαρία Καπετανάκη, τα συσσίτια προσφέρουν καθημερινά περίπου 200 μερίδες φαγητού. Τα συσσίτια δεν επιχορηγούνται οικονομικά από θεσμικούς φορείς ή ευρωπαϊκά προγράμματα και στηρίζονται στις προσφορές ιδιωτών και τοπικών επιχειρήσεων. «Δυστυχώς την περίοδο της πανδημίας έχει αυξηθεί ο κόσμος που έρχεται να πάρει φαγητό. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχει ανάγκη», σημείωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τα μέλη του ΣΕΚ.

Πηγή : haniotika-nea.gr