Ανακούφιση αλλά όχι εφησυχασμός για την πανδημία στα Χανιά

Ενθαρρυντικά είναι τα τελευταία στοιχεία για τη διασπορά του κορωνοϊού στα Χανιά, όπου εχθές ανακοινώθηκαν έξι νέα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” τα λύματα της πόλης δεν επεφύλασσαν εκπλήξεις, καθώς το ιικό φορτίο που ανιχνεύεται συνάδει με την εικόνα που ήδη υπήρχε για την επιδημιολογική επιβάρυνση της περιοχής. Ωστόσο, ασφαλέστερα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα από την δειγματοληψία του γενικού πληθυσμού που θα γίνει μέσω rapid test στον χώρο όπισθεν του Δικαστικού Μεγάρου, όπου εκτιμάται ότι θα γίνουν περισσότεροι από 1.000 έλεγχοι στον γενικό πληθυσμό. Την ίδια ώρα 15 ασθενείς με κορωνοϊό παραμένουν νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο Χανίων, εκ των οποίων οι 12 στην κλινική covid και οι τρεις διασωληνωμένοι στην ΜΕΘ κορωνοϊού.

TA ΛΥΜΑΤΑ

Αν και επίσημες ανακοινώσεις από το πρόγραμμα ανίχνευσης κορωνοϊού στα αστικά λύματα της Κρήτης δεν έχουν γίνει ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ευρήματα κυμαίνονται στο εύρος του αναμενόμενου, δηλαδή οριακά ανιχνεύσιμα φορτία σε Λασίθι και Ρέθμυνο και λίγο πιο αυξημένα σε Χανιά και Ηράκλειο. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες και όταν θα έχει καταγραφεί μια ξεκάθαρη τάση για την πορεία του ιικού φορτίου, δηλαδή θα έχει αναλυθεί εργαστηριακά ένας ικανός αριθμός δειγμάτων από όλες της ΔΕΥΑ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

«ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ» ΤΑ ΧΑΝΙΑ;

Στο «επίπεδο τρία» (συναγερμού) απεικονίζει τα Χανιά ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Καθημερινή». Στην Κρήτη, με πορτοκαλί απεικονίζεται μόνο η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με το Ρέθμνου και το Ηράκλειο να εντάσσονται στο «επίπεδο δύο (κίτρινο χρώμα) και το Λασίθι στο «επίπεδο ένα» (πράσινο). Σημειώνεται πως το επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης προκύπτει από την συνάρτηση κρουσμάτων/πληθυσμού και κατειλημμένων/διαθέσιμων κλινών στα νοσοκομεία αναφοράς. Εν προκειμένω, στα Χανιά όλες οι ΜΕΘ κορωνοϊού που εμφανίζονται διαθέσιμες στο σύστημα της 7ης ΥΠΕ, είναι κατειλημμένες.