Καταδίκη γιατρού χθες στα Χανιά

Στην καταδίκη ενός ιδιώτη γιατρού στα Χανιά για την υπερσυνταγογράφηση σκευασμάτων (όπως χαπάκια υπνοσεντόν) που στη συνέχεια πουλιόταν στην τοπική αγορά σε ναρκομανείς προχώρησε χθες το πενταμελές εφετείο κακουργημάτων.
Με βάση την κατηγορία ο γιατρός προχωρούσε σε μεγάλο αριθμό συνταγογραφήσεων σκευασμάτων όπως τα χαπάκια υπνοσεντόν, για ασθενείς που έπασχαν από διάφορα είδη καρκίνου και άλλους που αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα. Τα χάπια δίνονταν ως παυσίπονα στους ασθενείς. Ωστόσο μετά από αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ένα μεγάλο μέρος των σκευασμάτων αυτών πουλιόνταν στις “πιάτσες” των ναρκομανών της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τόσο η πρόεδρος του δικαστηρίου όσο και ο εισαγγελέας διατύπωσαν μια σειρά από ερωτήματα για τους λόγους της υπερυνταγογράφησης και για το μπορούσε ένα γιατρός με την ειδικότητα του κατηγορούμενου να συνταγογραφεί για ασθενείς με καρκίνο και για ψυχασθενείς.
Από τη μεριά του στην απολογία του κατηγορούμενος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, σημείωσε ότι μπορούσε να συνταγογραφήσει φάρμακα για ασθενείς με καρκίνο και ψυχασθενείς ως παυσίπονα και ότι το ίδιο θα έκανε και ο οποιοσδήποτε συνάδελφος του. Παράλληλα επισήμανε πως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γνωρίζει ότι τα φάρμακα αυτά θα κατέληγαν στη συνέχεια να πουλιούνται σε άτομα εθισμένα σε τοξικές ουσίες. Υπέρ του γιατρού κατέθεσαν συνάδελφοι του τονίζοντας πως ότι έκανε ήταν σύννομο και στα πλαίσια του επαγγέλματος του.
Τελικά το δικαστήριο έκρινε ένοχο το γιατρό για την υπερσυνταγογράφηση καταδικάζοντάς τον σε φυλακή τριών ετών με αναστολή. Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε και ένας τοξικομανής σε φυλάκιση δύο ετών.

Πηγή : haniotika-nea.gr