Τα “πάνω-κάτω” στην κτηματαγορά της Κρήτης

Αναταραχή στον τομέα της κτηματαγοράς στην Κρήτη προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού το πρώτο εξάμηνο του 2020, όπως προκύπτει από την έρευνα της εταιρείας “Π. ΔΑΝΟΣ – Ε. ΜΕΛΑΚΗΣ ΕΠΕ”.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, το 2019 ήταν μια χρονιά “ρεκόρ” για την κτηματαγορά με μεγάλο όγκο επενδύσεων και βελτιωμένους δείκτες σε όλους τους τομείς. Οι προσδοκίες για το 2020 ήταν ιδιαίτερα υψηλές αλλά η πανδημία του κορωνοϊού έφερε ολικές ανατροπές στην αγορά κατοικιών και καταστημάτων ενώ λιγότερο δείχνει έχει επηρεαστεί η αγορά γραφείων.

ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί φαίνεται ήδη από το πρώτο εξάμηνο του έτους να “φρενάρουν” την ραγδαία αύξηση στην αγορά κατοικιών που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια λόγω της AirBnb και του προγράμματος “χρυσή βίζα”. Πάντως, η έρευνα εκτιμά ότι θα υπάρξει εξομάλυνση της εικόνας μετά την άρση των περιορισμών.
Στην Κρήτη, η αγορά κατοικίας παρουσίασε αυξητικές τάσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, με την αύξηση να φτάνει στο 6,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 που ήταν ένα εξαιρετικό έτος για τον κλάδο. Στη συνέχεια, η υγειονομική κρίση δημιούργησε συνθήκες αβεβαιότητας, αποδυναμώνοντας την αγορά. Τα αποτελέσματα της κρίσης αντανακλώνται στις τιμές αγοράς και ενοικίασης κατοικιών, οι οποίες δέχονται πίεση κυρίως λόγω της μείωσης του ενδιαφέροντος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με τουριστικό χαρακτήρα.
Συνεπώς, ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2020 άρχισε να καταγράφεται αύξηση των διαθέσιμων κατοικιών αφού πολλά ακίνητα αποδεσμεύτηκαν από την βραχυχρόνια μίσθωση.

Τιμές ενοικίων, κατοικίες Χανία


Στα Χανιά, σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές ενοικίασης δεν ξεπερνούν πλέον τα 6 ευρώ ανά τ.μ, ακόμα και στις πιο δημοφιλείς περιοχές, όπως παραδοσιακά είναι η Χαλέπα και τα Δικαστήρια ενώ η μέση τιμή ανά τμ και σε αυτές τις περιοχές κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 5 ευρώ. Χωρίς σημαντική διαφοροποίηση είναι και οι τιμές των ενοικίων σε Λενταριανά και Νέα Χώρα, ενώ πιο χαμηλά είναι τα ενοίκια στην περιοχή του Κουμπέ, με μέγιστη τιμή τα 5 ευρώ ανά τμ και μέσο όρο κάτω από 4 ευρώ ανά τμ.

Τιμές πώλησης, κατοικίες Χανία


Όσον αφορά τις τιμές πώλησης, η πιο ακριβή περιοχή είναι τα Δικαστήρια με την τιμή ανά τ.μ. να φτάνει τα 2.000 ευρώ. Ακολουθεί η Χαλέπα με μέση τιμή ανά τ.μ. τα 1.500 ευρώ ενώ λίγο πιο χαμηλές είναι οι τιμές σε Λενταριανά, Αμπεριά και Νέα Χώρα. Σημαντικά πιο οικονομικά είναι τα ακίνητα σε παλιές πολυκατοικίες του κέντρου με την μέση τιμή ανά τμ να είναι κάτω από 1.000 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Παραμένει η ζήτηση για ποιοτικά γραφεία και χώρους εργασίας στην Κρήτη και το 2020, παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες. Ο συγκεκριμένος κλάδος αναμένεται να επηρεαστεί περαιτέρω με την αυξανόμενη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ωστόσο η γρήγορη προσαρμογή των εταιρειών στην τηλεργασία και η εξέλιξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με την ψηφιοποίηση μιας σειράς εργασιών στον δημόσιο τομέα πιθανόν να έχουν επίδραση στην ζήτηση.
Βραχυπρόθεσμα αλλά και σε βάθος χρόνου, εκτιμάται πως η ανάγκη για εργασιακούς χώρους θα αυξηθεί, αφήνοντας, ωστόσο, οικονομικό περιθώριο για αναζήτηση χώρων με υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας και τοποθεσίας.
Στα Χανιά, οι τιμές των ενοικίων για γραφεία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 5 ευρώ ανά τμ, στις πιο δημοφιλείς περιοχές που είναι τα δικαστήρια και η οδοί Σκαλίδη και Χατζημιχάλη Γιάνναρη. Η υψηλότερη τιμή στα δικαστήρια φτάνει τα 9 ευρώ ανά τμ ενώ σε Σκαλίδη και Χατζημιχάλη Γιάνναρη στα 8 ευρώ ανα τμ. Χαμηλότερες είναι οι τιμές στο εμπορικό κέντρο της οδού Μπουνιαλή και στο Μέγαρο Πάνθεον όπου κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 4 ευρώ ανά τμ ενώ οι ανώτατες δεν ξεπερνούν τα 6 ευρώ ανά τμ.

ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Το πρώτο εξάμηνο του 2020 η αγορά καταστημάτων σημαδεύτηκε από την περίοδο της καραντίνας και την εξάπλωση της πανδημίας χωρίς ωστόσο να έχουν επηρεαστεί όλοι οι κλάδοι με τον ίδιο τρόπο. Τώρα έχουν αρχίσει να διακρίνονται σημάδια σταθεροποίησης και προσαρμογής στις νέες συνθήκες.
Στα Χανιά η πιο εμπορική περιοχή είναι το ενετικό λιμάνι, με τις τιμές ενοικίων να κυμαίνονται από 25 έως 40 ευρώ / τμ ενώ σε πολύ μικρούς χώρους η τιμή μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 50 ευρώ/ τμ. Στους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης, Χάληδων, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, και Σκαλίδη, τα ενοίκια κυμαίνονται από 35 έως 45 ευρώ ανά τμ ενώ λόγω της έλλειψης μισθωμάτων στους παραπάνω δρόμους, η οδός Τζανακάκη μετατρέπεται σε έναν από τους καλύτερους δρόμους στα Χανιά.

Πηγή : haniotika-nea.gr