Επαναλειτούργησε η λαϊκή στα Χανιά, με μέτρα και… γκρίνια

Επαναλειτούργησε χθες μετά από δέκα ημέρες η λαϊκή αγορά των Χανίων, με τα περιοριστικά μέτρα να τηρούνται αυστηρά από παραγωγούς και καταναλωτές.

Το πλήγμα ωστόσο για τους παραγωγούς είναι μεγάλο καθώς όντας αναγκασμένοι να λειτουργούν τις μισές μέρες και στο πενήντα τις εκατό του συνόλου τους, τόνοι προϊόντων μένουν αδιάθετοι και καταστρέφονται , ενώ για πολλούς τίθεται ακόμα και ζήτημα επιβίωσης.

Ο κ. Παντελής Θεοδωράκης, παραγωγός βιολογικών προϊόντων από την Κουντούρα, έκανε λόγο για «καταστροφικά μέτρα» τα οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό θάνατο δεκάδες συναδέλφους του παραγωγούς. Όπως εξήγησε, «όλες τις προηγούμενες ημέρες, οπότε και η λαϊκή αγορά δεν λειτουργούσε, τα προϊόντα κόπηκαν αλλά δεν υπήρχε τρόπος διάθεσης τους στην αγορά καθώς ελάχιστοί παραγωγοί συνεργάζονται με μανάβικα ή καταστήματα τροφίμων. Έτσι μεγάλες ποσότητες ντομάτας, αγγουριού, άλλων κηπευτικών και φρούτων, κατέληξαν στα σκουπίδια».

Οι παραγωγοί, στο σύνολο τους θεωρούν ότι ο κίνδυνος διασποράς του ιού είναι μεγαλύτερος στα σούπερ μάρκετ και τα κλειστά καταστήματα τροφίμων και υποστηρίζουν ότι κακώς επιβλήθηκαν περιορισμοί στις λαϊκές που έτσι κι αλλιώς λειτουργούν σε ανοιχτούς χώρους. «Είμαστε σε ανοιχτό, σε υπαίθριο χώρο. Με ποια λογική κρίθηκε ότι ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγαλύτερος στις λαϊκές της περιοχής μας σε σχέση με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ στα οποία υπάρχει και η επιβάρυνση των κλιματιστικών» έλεγε χαρακτηριστικά παραγωγός. Αντίθετα, οι καταναλωτές που ρωτήθηκαν είπαν στη Ν.Κ. ότι δεν ενοχλούνται από το μέτρο των περιορισμών στις λαϊκές και ότι προέχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας σύμφωνα και με τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων.

Την ίδια ώρα πάντως η λαϊκή της Πέμπτης στην Ακτή Παπανικολή στη Νέα Χώρα παρουσίαζε εικόνα προσαρμοσμένη απόλυτα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που τέθηκε σε ισχύ λόγω του φόβου διασποράς του κορωνοϊού και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του Αυγούστου. Πάγκοι στήθηκαν με απόσταση πέντε μέτρων ενώ παραγωγοί και καταναλωτές φορούσαν τις μάσκες τους, όπως προβλέπουν τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν για τα Χανιά από τις 25 Αυγούστου με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση ,οι περιορισμοί στη λαϊκή αγορά των Χανίων όπως και άλλων επτά περιοχών , θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Αύριο Σάββατο η λαϊκή αγορά της οδού Μίνωος στην παλιά πόλη θα λειτουργήσει με τους παραγωγούς που χθες δεν έστησαν πάγκους. Εναλλάξ θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη της ΚΥΑ η λειτουργία των λαϊκών στα Δικαστήρια, στον Κουμπέ, στα Παχιανά , στη Νέα Χώρα και στην Παλιά πόλη.

πηγή : neakriti.gr