Βολουδάκης προς Σταϊκούρα για την οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Στην  Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής o Μανούσος Βολουδάκης είχε μια συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης. Αναφέρθηκαν στο ζήτημα για το ρόλο των τραπεζών στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του κυρίου Βολουδάκη στο facebook :

Είχαμε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής μια συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Επέλεξα να αναφερθώ αναλυτικότερα σε ένα ζήτημα που θεωρώ κρίσιμο: το ρόλο των τραπεζών στην αντιμετώπιση της κρίσης. Εν περιλήψει είπα τα εξής:

Οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται αυτή τη στιγμή επαρκώς στην ανάγκη χρηματοδότησης της ανάκαμψης. Τα χρήματα του ΤΕΠΙΧ απορροφήθηκαν κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις, λόγω των κριτηρίων που οι τράπεζες έθεσαν. Τα κριτήρια αυτά ήταν αυστηρότερα από τον ορισμό της προβληματικής επιχείρησης που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός 651/2014, στον οποίο παραπέμπουν όλες οι ρυθμίσεις της Ε.Ε. για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων. Το αποτέλεσμα είναι να μην χρηματοδοτούνται οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τόνισα ότι θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε να μην καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα και το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο (η εγγύηση του δημοσίου στο 80% των δανείων).

Ανέφερα μάλιστα ότι οι τράπεζες και πριν την πανδημία ακολουθούσαν μια παρόμοια πολιτική: Αν και το 2019 διέθεταν πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα από ότι το 2018, δεν τη διοχέτευσαν στην αγορά, όπως προκύπτει από την τελευταία Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η πολιτική αυτή των τραπεζών είναι απαράδεκτη, ιδίως δεδομένων των απανωτών κεφαλαιοποιήσεων που έχουν γίνει με χρήματα των φορολογουμένων.

Στην απάντησή του ο Υπουργός αναγνώρισε ουσιαστικά πρόβλημα, λέγοντας ότι «οι τράπεζες δεν έδειξαν για ένα μεγάλο διάστημα να ακολουθούν το βηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, ο σκοπός είναι να συγχρονιστούμε». Παρουσίασε ακόμα συνοπτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για χρηματοδότηση εκτός του τραπεζικού συστήματος, ακριβώς λόγω του προβλήματος αυτού.”

Βολουδάκης προς Σταϊκούρα για την οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Είχαμε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής μια συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης. Επέλεξα να αναφερθώ αναλυτικότερα σε ένα ζήτημα που θεωρώ κρίσιμο: το ρόλο των τραπεζών στην αντιμετώπιση της κρίσης. Εν περιλήψει είπα τα εξής: Οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται αυτή τη στιγμή επαρκώς στην ανάγκη χρηματοδότησης της ανάκαμψης. Τα χρήματα του ΤΕΠΙΧ απορροφήθηκαν κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις, λόγω των κριτηρίων που οι τράπεζες έθεσαν. Τα κριτήρια αυτά ήταν αυστηρότερα από τον ορισμό της προβληματικής επιχείρησης που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός 651/2014, στον οποίο παραπέμπουν όλες οι ρυθμίσεις της Ε.Ε. για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων. Το αποτέλεσμα είναι να μην χρηματοδοτούνται οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τόνισα ότι θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε να μην καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα και το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο (η εγγύηση του δημοσίου στο 80% των δανείων). Ανέφερα μάλιστα ότι οι τράπεζες και πριν την πανδημία ακολουθούσαν μια παρόμοια πολιτική: Αν και το 2019 διέθεταν πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα από ότι το 2018, δεν τη διοχέτευσαν στην αγορά, όπως προκύπτει από την τελευταία Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η πολιτική αυτή των τραπεζών είναι απαράδεκτη, ιδίως δεδομένων των απανωτών κεφαλαιοποιήσεων που έχουν γίνει με χρήματα των φορολογουμένων.Στην απάντησή του ο Υπουργός αναγνώρισε ουσιαστικά πρόβλημα, λέγοντας ότι «οι τράπεζες δεν έδειξαν για ένα μεγάλο διάστημα να ακολουθούν το βηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, ο σκοπός είναι να συγχρονιστούμε». Παρουσίασε ακόμα συνοπτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για χρηματοδότηση εκτός του τραπεζικού συστήματος, ακριβώς λόγω του προβλήματος αυτού. Δείτε στο βίντεο τις τοποθετήσεις:

Publicerat av Μανούσος Βολουδάκης Tisdag 16 juni 2020