Στα 500 εκατ. η ζημιά στην τοπική οικονομία των Χανίων

Αλλαγή σελίδας και επανεκκίνηση επιχειρεί η Κρήτη μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την άρση των μετακινήσεων στο νησί (από 18.5) και με κάποιους μεγάλους tour operators όπως η TUI να διαθέτουν ξανά δωμάτια ξενοδοχείων. 

Συνολικά η Κρήτη φιλοξένησε περίπου 3.5 εκατ. τουρίστες. «Στα Χανιά πέρσι τέτοια εποχή ο τουρισμός έτρεχε με 70% πληρότητα. Σήμερα είμαστε στο 0%. Η. ζημιά στο δήμο είναι 500-με 600 χιλιάδες από τις ελαφρύνσεις προς τους δημότες και από τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας που πήρε η δημοτική αρχή. Συνολικά η πληγή στην τοπική οικονομία των Χανίων εκτιμάται στο μισό δις και σύμφωνα με τον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη η ενδεχόμενη παράταση της τουριστικής σεζόν θα επιτρέψει να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος αυτών. 

Ήδη κάποιοι tour operators, όπως η TUI, έχουν ανοίξει την πλατφόρμα διαθεσιμότητας, προσφέροντας δωμάτια από τα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο μέχρι στιγμής. 

Όπως εξήγησε στο ethnos.gr ο κ. Σημανδηράκης η οικονομία των Χανίων βασίζεται στον τουρισμό με αποτέλεσμα η κατρακύλα του κλάδου να έχει συμπαρασύρει προς τα κάτω μια σειρά από δραστηριότητες της οικονομικής ζωής. 

«Ουσιαστικά η οικονομία έχει σταματήσει. Βρισκόμαστε, όμως, σε αναμονή για να γίνει η γρήγορη επανεκκίνηση και να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα από το χαμένο έδαφος».

Οι φορείς στα Χανιά περιμένουν τον οριστικό τουριστικό πρωτόκολλο αλλά και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για τις μετακινήσεις. Σε αντίθεση με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, καλύτερη είναι η εικόνα στις μικρότερες-οικογενειακές- επιχειρήσεις.

Ήδη η κατηγορία αυτή των καταλυμάτων ξεκίνησε να δέχεται κρατήσεις μέσω της πλατφόρμας της Booking και της AirBnB για τα μέσα Ιουλίου. «Τα Χανιά διαθέτουν ισχυρή τουριστική παράδοση και εκτιμώ  τόσο με πιθανές αναδιαρθρώσεις δανεισμού μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων όσο και με την ενίσχυση χρηματοδοτικών εργαλείων από την κυβέρνηση να αποφευχθούν δομικές αλλαγές στον τουριστικό κλάδο του νησιού» κατέληξε ο κ.  Σημανδηράκης, μιλώντας στο ethnos.gr.

Πηγή : flashnews.gr